Ar AS simptomus veikia krakmolingas maistas
Angliavandeniai ir jūsų entuziazmas
Traškučiai, pica, makaronai, skrudintos bulvytės, ryžiai. Tai tikras maisto rojus, kuris sergantiesiems AS gali virsti pragaru. Daugelis AS ligonių pastebi, kad krakmolingų produktų vengimas pagerina jų savijautą. Kai kurie jų netgi taip smarkiai įtikėję tokios mitybos nauda, kad susikūrė YouTube kanalus arba tinklaraščius, kuriuose skelbia apie mitybos be krakmolo naudą. Ar toks įsitikinimas paremtas moksliniais įrodymais?
Šiek tiek apie genus
Taigi kaip krakmolas susijęs su AS? Tai geras klausimas, turintis gana ilgą atsakymą. Šiuo metu manoma, kad rizika susirgti AS labai priklauso nuo genetikos. Tiriant genetiškai AS ligonius beveik 90 proc. atvejų randamas genas HLA-B27.
Kita vertus, genai tikrai nėra vienintelė ligos priežastis. 10 proc. šiaurės europiečių, turinčių HLA-B27 geną, neserga AS. Taip pat nustatyta, kad jeigu vienas iš identiškų dvynių, kurie turi tą patį genų rinkinį, vienas suserga AS, kitam tikimybė susirgti – tik 40 proc. Taigi visiško tikrumo, kad būtent šis genas sukelia AS, nėra.
Mokslininkai mano, kad geno HLA-B27 turėjimas lemia polinkį susirgti, o ar liga tikrai pasireikš, jau priklauso nuo tam tikrų aplinkos veiksnių.
Atsitiktinė bloga kombinacija?
Devintajame dešimtmetyje britų mokslininkas Alanas Ebringeras atrado bakteriją, kuri buvo pavadinta Klebsiella pneumonija. Ši bakterija gyvena mūsų žarnyne misdama… taip, jūs atspėjote – krakmolu.
Įdomu tai, kad Klebsiella bakterijos ir geno HLA-B27 struktūros yra panašios, kaip ir sąnariuose bei tinklainėje esančio kolageno. Šio fakto pagrindu atsirado teorija, kad jeigu žmogus, turintis HLA-B27 geną, užsikrečia Klebsiella, organizmo imuninė sistema pradeda gaminti antikūnus, kad šie kovotų su Klebsiella bakterijomis. Tačiau šie antikūnai taip pat ima kovoti su panašią struktūrą turinčiu HLA-B27 genu bei naikinti sąnarių ir akių kolageną, dėl to pradeda vystytis AS. Todėl spėjama, kad Klebsiella infekcija gali būti aplinkos veiksnys, dėl kurio išsivysto AS.

< Informacija parengta bendradarbiaujant su Novartis >